NTA UGC JRF NET previous year question paper and Key Exam held on June 2010

NTA UGC JRF NET previous year question paper and Key Exam held on June 2010

Q1. Which one of the following is the most important quality of a

good teacher?

(A) Punctuality and sincerity (B) Content mastery

(C) Content mastery and reactive (D) Content mastery and

sociable

Answer: A

Explanation: Question here focuses on the personal quality of the teacher.

Q2. The primary responsibility for the teacher’s adjustment lies

with

(A) The children (B) The principal

(C) The teacher himself (D) The community

Answer: C

Explanation: Teacher’s adjustment is his/her own responsibility nobody else

is responsible for it.

Q3. As per the NCTE norms, what should be the staff strength

for a unit of 100 students at B.Ed. level ?

(A) 1 + 7 (B) 1 + 9

(C) 1 + 10 (D) 1 + 5

Answer: A

Explanation: One Principal + 7 faculty members.

Q4. Research has shown that the most frequent symptom of

nervous instability among teachers is

(A) Digestive upsets (B) Explosive behaviour

(C) Fatigue (D) Worry

Answer: B

Q5. Which one of the following statements is correct?

 

(A) Syllabus is an annexure to the curriculum.

(B) Curriculum is the same in all educational institutions.

(C) Curriculum includes both formal, and informal education.

(D) Curriculum does not include methods of evaluation.

Answer: A

Explanation: Curriculum refers to the sum of all the activities in an out of the

school, syllabus is only a small part of it.

Q6. A successful teacher is one who is

(A) Compassionate and disciplinarian (B) Quite and reactive

(C) Tolerant and dominating (D) Passive and

active

Answer: A

Read the following passage carefully and answer the questions 7 to 12 :

The phrase “What is it like ?” stands for a fundamental thought process. How

does one go about observing and reporting on things and events that occupy

segments of earth space ? Of all the infinite variety of phenomena on the face

of the earth, how does one decide what phenomena to observe ? There is no

such thing as a complete description of the earth or any part of it, for every

microscopic point on the earth’s surface differs from every other such point.

Experience shows that the things observed are already familiar, because they

are like phenomena that occur at home or because they resemble the abstract

images and models developed in the human mind.

How are abstract images formed ? Humans alone among the animals possess

language; their words symbolize not only specific things but also mental

images of classes of things. People can remember what they have seen or

experienced because they attach a word symbol to them.

During the long record of our efforts to gain more and more knowledge about

the face of the earth as the human habitat, there has been a continuing interplay

between things and events. The direct observation through the senses is

described as a percept; the mental image is described as a concept. Percepts

are what some people describe as reality, in contrast to mental images, which

are theoretical, implying that they are not real.

 

The relation of Percept to Concept is not as simple as the definition implies. It

is now quite clear that people of different cultures or even individuals in the

same culture develop different mental images of reality and what they perceive

is a reflection of these preconceptions. The direct observation of things and

events on the face of the earth is so clearly a function of the mental images of

the mind of the observer that the whole idea of reality must be reconsidered.

Concepts determine what the observer perceives, yet concepts are derived

from the generalizations of previous percepts. What happens is that the

educated observer is taught to accept a set of concepts and then sharpens or

changes these concepts during a professional career. In any one field of

scholarship, professional opinion at one time determines what concepts and

procedures are acceptable, and these form a kind of model of scholarly

behaviour.

Q7. The problem raised in the passage reflects on

(A) thought process (B) human behaviour

(C) cultural perceptions (D) professional opinion

Answer: A

Q8. According to the passage, human beings have mostly in mind

(A) Observation of things

(B) Preparation of mental images

(C) Expression through language

(D) To gain knowledge

Answer: C

Q9. Concept means

(A) A mental image

(B) A reality

(C) An idea expressed in language form

(D) All the above

Answer: A

Q10. The relation of Percept to Concept is

 

(A) Positive (B) Negative

(C) Reflective (D) Absolute

Answer: C

Q11. In the passage, the earth is taken as

(A) The Globe (B) The Human Habitat

(C) A Celestial Body (D) A Planet

Answer: B

Q12. Percept means

(A) Direct observation through the senses

(B) A conceived idea

(C) Ends of a spectrum

(D) An abstract image

Answer: A

Q13. Action research means:

(A) A longitudinal research

(B) An applied research

(C) A research initiated to solve an immediate problem

(D) A research with socioeconomic objective

Answer: C

Explanation: Example – Late reporting of some students in the class.

Q14. Research is

(A) Searching again and again

(B) Finding solution to any problem

(C) Working in a scientific way to search for truth of any problem

(D) None of the above

Answer: C

Q15. A common test in research demands much priority on

(A) Reliability (B) Useability

(C) Objectivity (D) All of the above

Answer: D

 

Q16. Which of the following is the first step in starting the

research process?

(A) Searching sources of information to locate problem.

(B) Survey of related literature

(C) Identification of problem

(D) Searching for solutions to the problem

Answer: C

Q17. If a researcher conducts a research on finding out which

administrative style contributes more to institutional effectiveness?

This will be an example of

(A) Basic Research (B) Action Research

(C) Applied Research (D) None of the above

Answer: B

Q18. Normal Probability Curve should be

(A) Positively skewed (B) Negatively skewed

(C) Leptokurtic skewed (D) Zero skewed

Answer: D

Q19. In communication, a major barrier to reception of messages

is

(A) audience attitude (B) audience knowledge

(C) audience education (D) audience income

Answer: A

The receiver may have anxieties The receiver may have expectations The

receiver may be pre-occupied The receiver may have a physical disability The

sender may have a physical disability Environmental disturbances

Q20. Post-modernism is associated with

(A) newspapers (B) magazines

(C) radio (D) television

Answer: B

Television and movies represent the pinnacle of mass-produced American

culture and exhibit many of the Postmodern motifs shared by other art forms.

 

Q21. Didactic communication is

(A) intra-personal (B) inter-personal

(C) organizational (D) relational

Answer: B

A didactic method is a teaching method that follows a consistent scientific

approach or educational style to engage the student?s mind.

Didactic communication is the one which intermediates the accomplishment of

the educational phenomenon as a whole, it occurring only as a particular form

required in the transmission of some specific learning content. It is particularly

needed in achieving certain objectives, in the transmission of knowledge and

information that is to be received by students and it also produces changes in

students? cognitive, affective, behavioral and action?like reactions.

Q22. In communication, the language is

(A) the non-verbal code (B) the verbal code

(C) the symbolic code (D) the iconic code

Answer: B

Language enables individuals to give expression to their feelings, ideas, and

concerns. As they mature, it is through language that they will communicate

their personal needs and claim their rightful place in society

Q23. Identify the correct sequence of the following:

(A) Source, channel, message, receiver

(B) Source, receiver, channel, message

(C) Source, message, receiver, channel

(D) Source, message, channel, receiver

Answer:D

An information source, which produces a message. A transmitter, which

encodes the message into signals A channel, to which signals are adapted for

transmission A receiver, which ‘decodes’ (reconstructs) the message from the

signal. A destination, where the message arrives.

Q24. Assertion (A) : Mass media promote a culture of violence in the

society.

Reason (R) : Because violence sells in the market as people themselves are

violent in character.

 

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: D

Q25. When an error of 1% is made in the length of a square, the

percentage error in the area of a square will be

(A) 0 (B) 1/2

(C) 1 (D) 2

Answer: C

Q26. On January 12, 1980, it was a Saturday. The day of the week

on January 12, 1979 was

(A) Thursday (B) Friday

(C) Saturday (D) Sunday

Answer: B

Q27. If water is called food, food is called tree, tree is called

earth, earth is called world, which of the following grows a fruit?

(A) Water (B) Tree

(C) World (D) Earth

Answer: D

Q28. E is the son of A, D is the son of B, E is married to C, C is

the daughter of B. How is D related to E ?

(A) Brother (B) Uncle

(C) Father-in-law (D) Brother-in-law

Answer: D

Q29. If INSURANCE is coded as ECNARUSNI, how

HINDRANCE will be coded ?

(A) CADNIHWCE (B) HANODEINR

(C) AENIRHDCN (D) ECNARDNIH

Answer: B

 

Q30. Find the next number in the following series:

2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, ?

(A) 63 (B) 65

(C) 67 (D) 69

Answer: B

Q31. Which of the following is an example of circular argument ?

(A) God created man in his image and man created God in his own image.

(B) God is the source of a scripture and the scripture is the source of our

knowledge of God.

(C) Some of the Indians are great because India is great.

(D) Rama is great because he is Rama.

Answer: B

Q32. Lakshmana is a morally good person because

(A) he is religious (B) he is educated

(C) he is rich (D) he is rational

Answer: B

Q33. Two statements I and II given below are followed by two

conclusions (a) and (b). Supposing the statements are true, which of

the following conclusions can logically follow?

  1. Some religious people are morally good.
  2. Some religious people are rational.

Conclusions :

(a) Rationally religious people are good morally.

(b) Non-rational religious persons are not morally good.

(A) Only (a) follows.

(B) Only (b) follows.

(C) Both (a) and (b) follow.

(D) Neither (a) nor (b) follows.

Answer: D

Q34. Certainty is

(A) an objective fact (B) emotionally satisfying

(C) logical (D) ontological

 

Answer: A

Questions from 35 to 36 are based on the following diagram in which

there are three intersecting circles I, S and P where circle I stands for

Indians, circle S stands for scientists and circle P for politicians. Different

regions of the figure are lettered from a to g.

Q35. The region which represents non-Indian scientists who are

politicians.

(A) f (B) d

(C) a (D) c

Answer: A

The figure clearly show the Region f represents Non-Indian Scientists who are

Politicians.

Q36. The region which represents politicians who are Indians as

well as scientists.

(A) b (B) c

(C) a (D) d

Answer: C

The figure clearly show the Region a Politicians who are Indians as well as

Scientists.

Q37. The population of a city is plotted as a function of time

(years) in graphic form below:

Which of the following inference can be drawn from above plot ?

 

(A) The population increases exponentially.

(B) The population increases in parabolic fashion.

(C) The population initially increases in a linear fashion and then stabilizes.

(D) The population initially increases exponentially and then stabilizes.

Answer: D

The population initially increases exponentially and then stabilizes.

In the following chart, the price of logs is shown in per cubic metre and

that of Plywood and Saw Timber in per tonnes. Study the chart and answer

the following questions 38 to 40.

Q38. Which product shows the maximum percentage increase in

price over the period?

(A) Saw timber (B) Plywood

(C) Log (D) None of the above

Answer: A

Saw Timber maximum increase in price over the period. i.e form 10 to 18.

Plywood : 3 to 7.

Log : 18 to 21.

Q39. What is the maximum percentage increase in price per cubic

metre of log?

(A) 6 (B) 12

(C) 18 (D) 20

Answer: D

Q40. In which year the prices of two products increased and

that of the third increased?

 

(A) 2000 (B) 2002

(C) 2003 (D) 2006

Answer: C

In 2002 Plywood price increase by 1 Rupee while Saw and Timber and Log

increase by 3 Rupees.

Q41. Which one of the following is the oldest Archival source of

data in India?

(A) National Sample Surveys (B) Agricultural

Statistics

(C) Census (D) Vital Statistics

Answer: C

Q42. In a large random data set following normal distribution, the

ratio (%) of number of data points which are in the range of (mean ±

standard deviation) to the total number of data points, is

(A) ~ 50% (B) ~ 67%

(C) ~ 97% (D) ~ 47%

Answer: B

Q43. Which number system is usually followed in a typical 32-bit

computer?

(A) 2 (B) 8

(C) 10 (D) 16

Answer: A

Q44. Which one of the following is an example of Operating

System?

(A) Microsoft Word (B) Microsoft Excel

(C) Microsoft Access (D) Microsoft Windows

Answer: D

Q45. Which one of the following represent the binary equivalent

of the decimal number 23 ?

(A) 01011 (B) 10111

(C) 10011 (D) None of the above

 

Answer: B

Q46. Which one of the following is different from other members?

(A) Google (B) Windows

(C) Linux (D) Mac

Answer: A

Q47. Where does a computer add and compare its data?

(A) CPU (B) Memory

(C) Hard disk (D) Floppy disk

Answer: A

Q48. Computers on an internet are identified by

(A) e-mail address (B) street address

(C) IP address (D) None of the above

Answer: C

Q49. The Right to Information Act, 2005 makes the provision of

(A) Dissemination of all types of information by all Public authorities to any

person.

(B) Establishment of Central, State and District Level Information

Commissions as an appellate body.

(C) Transparency and accountability in Public authorities.

(D) All of the above

Answer: D

Q50. Which type of natural hazards cause maximum damage to

property and lives?

(A) Hydrological (B) Hydro-meteorological

(C) Geological (D) Geo-chemical

Answer: A

Go to home page of NTA UGC JRF NET Previous Question Papers with Key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *