NTA UGC JRF NET previous year question paper and Key Exam held on June 2008

NTA UGC JRF NET previous year question paper and Key Exam held on June 2008

Q1. The teacher has been glorified by the phrase “Friend,

philosopher and guide” because:

(A) He has to play all vital roles in the context of society

(B) He transmits the high value of humanity to students

(C) He is the great reformer of the society

(D) He is a great patriot

Answer: B

Q2. The most important cause of failure for teacher lies in the

area of:

(A) inter personal relationship

(B) lack of command over the knowledge of the subject

(C) verbal ability

(D) strict handling of the students

Answer: B

Q3. A teacher can establish rapport with his students by:

(A) becoming a figure of authority

(B) impressing students with knowledge and skill

(C) playing the role of a guide

(D) becoming a friend to the students

Answer: B

Building rapport with students can be a remarkably effective way to improve

classroom management. But there is some confusion over what rapport is and

how one goes about building it. Rapport is nothing more than a connection you

make with your students based on their positive feelings for you. When they

like you and trust you, and when you in turn like and believe in them, you’ll

form a bond that makes classroom management a lot easier.

Q4. Education is a powerful instrument of:

 

(A) Social transformation (B) Personal transformation

(C) Cultural transformation (D) All the above

Answer: D

Education is the key to eliminating gender inequality, to reducing poverty, to

creating a sustainable planet, to preventing needless deaths and illness, and to

fostering peace. And in a knowledge economy, education is the new currency

by which nations maintain economic competitiveness and global prosperity.

Education is an investment, and one of the most critical investments we can

make. This is true not only for the United States, but for countries around the

world.

Q5. A teacher’s major contribution towards the maximum selfrealization

of the student is affected through:

(A) Constant fulfilment of the students’ needs

(B) Strict control of class-room activities

(C) Sensitivity to students’ needs, goals and purposes

(D) Strict reinforcement of academic standards

Answer: C

Q6. Research problem is selected from the stand point of:

(A) Researcher’s interest (B) Financial support

(C) Social relevance (D) Availability of relevant literature

Answer: A

Q7. Which one is called non-probability sampling?

(A) Cluster sampling (B) Quota sampling

(C) Systematic sampling (D) Stratified random sampling

Explanation:

Non-probability sampling is a sampling technique where the samples are

gathered in a process that does not give all the individuals in the population

equal chances of being selected.

Quota sampling is a non-probability sampling technique wherein the

assembled sample has the same proportions of individuals as the entire

population with respect to known characteristics, traits or focused

phenomenon.

Answer: B

 

Q8. Formulation of hypothesis may NOT be required in:

(A) Survey method (B) Historical studies

(C) Experimental studies (D) Normative studies

Answer: B

Q9. Field-work based research is classified as:

(A) Empirical (B) Historical

(C) Experimental (D) Biographical

Answer: C

Q10. Which of the following sampling method is appropriate to

study the prevalence of AIDS amongst male and female in India in

1976, 1986, 1996 and 2006 ?

(A) Cluster sampling (B) Systematic sampling

(C) Quota sampling (D) Stratified random sampling

Answer: B

Read the following passage and answer the questions 11 to 15 :

The fundamental principle is that Article 14 forbids class legislation but

permits reasonable classification for the purpose of legislation which

classification must satisfy the twin tests of classification being founded on an

intelligible differentia which distinguishes persons or things that are grouped

together from those that are left out of the group and that differentia must have a

rational nexus to the object sought to be achieved by the Statute in question.

The thrust of Article 14 is that the citizen is entitled to equality before law and

equal protection of laws. In the very nature of things the society being

composed of unequals a welfare State will have to strive by both executive

and legislative action to help the less fortunate in society to ameliorate their

condition so that the social and economic inequality in the society may be

bridged. This would necessitate a legislative application to a group of citizens

otherwise unequal and amelioration of whose lot is the object of state

affirmative action. In the absence of the doctrine of classification such

legislation is likely to flounder on the bed rock of equality enshrined in Article

  1. The Court realistically appraising the social and economic inequality and

keeping in view the guidelines on which the State action must move as

 

constitutionally laid down in Part IV of the Constitution evolved the doctrine of

classification. The doctrine was evolved to sustain a legislation or State action

designed to help weaker sections of the society or some such segments of the

society in need of succour. Legislative and executive action may accordingly

be sustained if it satisfies the twin tests of reasonable classification and the

rational principle correlated to the object sought to be achieved.

The concept of equality before the law does not involve the idea of absolute

equality among human beings which is a physical impossibility. All that

Article 14 guarantees is a similarity of treatment contra-distinguished from

identical treatment. Equality before law means that among equals the law

should be equal and should be equally administered and that the likes should

be treated alike. Equality before the law does not mean that things which are

different shall be as though they are the same. It ofcourse means denial of any

special privilege by reason of birth, creed or the like. The legislation as well

as the executive government, while dealing with diverse problems arising out

of an infinite variety of human relations must of necessity have the power of

making special laws, to attain any particular object and to achieve that object it

must have the power of selection or classification of persons and things upon

which such laws are to operate.

Q11. Right to equality, one of the fundamental rights, is

enunciated in the constitution under Part III, Article

(A) 12 (B) 13

(C) 14 (D) 15

Answer: C

Q12. The main thrust of Right to equality is that it permits:

(A) class legislation

(B) equality before law and equal protection under the law

(C) absolute equality

(D) special privilege by reason of birth

Answer: B

Q13. The social and economic inequality in the society can be

bridged by:

(A) executive and legislative action (B) universal suffrage

 

(C) identical treatment (D) none of the

above

Answer: A

Q14. The doctrine of classification is evolved to:

(A) Help weaker sections of the society (B) Provide absolute

equality

(C) Provide identical treatment (D) None of the

above

Answer: A

Q15. While dealing with diverse problems arising out of an infinite

variety of human relations, the government:

(A) must have the power of making special laws

(B) must not have any power to make special laws

(C) must have power to withdraw equal rights

(D) none of the above

Answer: A

Q16. Communication with oneself is known as:

(A) Group communication (B) Grapevine communication

(C) Interpersonal communication (D) Intrapersonal

communication

Answer: D

Explanation:

Interpersonal refers to relationships or actions that take place between two or

more people while Intrapersonal refers to things that go on exclusively within

one person.

Q17. Which broadcasting system for TV is followed in India?

(A) NTSE (B) PAL

(C) SECAM (D) NTCS

Answer: B

PAL, short for Phase Alternating Line, is a colour encoding system for

analogue television used in broadcast television systems in most countries

broadcasting at 625-line / 50 field (25 frame) per second (576i). Other

 

common colour encoding systems are NTSC and SECAM. North America,

most of South America, Japan, South Korea and Taiwan adopted NTSC. Most

of Western Europe, India, Iceland, Australia, parts of Africa and the Middle

East, and a few countries in South America adopted PAL .SECAM was mainly

adopted in France, Eastern Europe and parts of Africa.

Explanation:

There are two types of analog format used to broadcast video signals

throughout the world. Certain parts of world use NTSC, which stands for

National Television System Committee, while other parts of the world use

PAL, which is short for Phase Alternating Line.

Q18. All India Radio before 1936 was known as:

(A) Indian Radio Broadcasting (B) Broadcasting Service of

India

(C) Indian Broadcasting Service (D) All Tndia Broadcasting

Service

Answer: C

All India Radio had formally started functioning in 1936. Prior to this, the

radio broadcasting had started in India under the banner of Indian Broadcasting

Company.

Q19. The biggest news agency of India is:

(A) PTI (B) UNI

(C) NANAP (D) Samachar Bharati

Answer: A

Press Trust of India (PTI) is the largest news agency in India.

It is headquartered in New Delhi and is a nonprofit cooperative among more

than 500 Indian newspapers and has 984 full-time employees, as on January 8,

  1. It employs over 400 journalists and 500 part-time correspondents

located in most of the district headquarters in the country. A few

correspondents are based in major capitals and important business centres on

the world. It provides news coverage and information of the region in both

English and Hindi. Its corporate office is located at Sansad Marg, New Delhi

and registered office in D N Road, Mumbai.

Explanation:

Press Trust of India (PTI) is the largest news agency in India. It is

 

headquartered in New Delhi and is a nonprofit cooperative among more than

500 Indian newspapers. PTI was registered in 1947 and started functioning in

1949.

Q20. Prasar Bharati was launched in the year:

(A) 1995 (B) 1997

(C) 1999 (D) 2001

Answer: B

The Parliament of India passed an Act to grant this autonomy in 1990, but it

was not enacted until 15 September 1997. Prasar Bharati is India’s largest

public broadcasting agency. It is an autonomous body set up by an Act of

Parliament and comprises Doordarshan Television Network and All India

Radio which were earlier media units of the Ministry of Information and

Broadcasting.

Explanation:

Prasar Bharati is India’s largest public broadcasting agency. It is an

autonomous body established under the Prasar Bharati Act and came into

existence on 23.11.1997. The objectives of public service broadcasting are

achieved in terms of Prasar Bharati Act through All India Radio and

Doordarshan, which earlier were working as media units under the Ministry of

Information and Broadcasting.

Q21. A statistical measure based upon the entire population is

called parameter while measure based upon a sample is known as:

(A) Sample parameter (B) Inference

(C) Statistics (D) None of these

Answer: C

Q22. The importance of the correlation co-efficient lies in the fact

that:

(A) There is a linear relationship between the correlated variables.

(B) It is one of the most valid measure of statistics.

(C) It allows one to determine the degree or strength of the association

between two variables.

(D) It is a non-parametric method of statistical analysis.

Answer: C

 

Q23. The F-test:

(A) is essentially a two tailed test.

(B) is essentially a one tailed test.

(C) can be one tailed as well as two tailed depending on the hypothesis.

(D) can never be a one tailed test.

Answer: C

Q24. What will be the next letter in the following series:

DCXW, FGVU, HGTS, …………

(A) AKPO (B) JBYZ

(C) JIRQ (D) LMRS

Answer: C

First two letter is the difference of +2 i.e next 2 character

and last two character is difference of -2 character i.e previous 2.

Therefore After HG TS –> JI RQ

Q25. The following question is based on the diagram given below.

If the two small circles represent formal class-room education and

distance education and the big circle stands for university system of

education, which figure represents the university systems.

(A) (B) (C) (D)

Answer: B

In Figure 2 big circle stands for University system of Education and two

seprate small circle inside the Big circle represent formal class-room

education and distance education.

Q26. The statement, ‘To be non-violent is good’ is a

(A) Moral judgement (B) Factual judgement

(C) Religious judgement (D) Value judgement

Answer: D

Q27. Assertion (A) : Man is a rational being.

Reason (R) : Man is a social being.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

 

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true but (R) is false

(D) (A) is false but (R) is true

Answer: B

Q28. Value Judgements are:

(A) Factual Judgements (B) Ordinary Judgements

(C) Normative Judgements (D) Expression of public opinion

Answer: D

Q29. Deductive reasoning proceeds from

(A) general to particular

(B) particular to general

(C) one general conclusion to another general conclusion

(D) one particular conclusion to another particular conclusion

Answer: A

Q30. AGARTALA is written in code as 14168171, the code for

AGRA is:

(A) 1641 (B) 1416

(C) 1441 (D) 1461

Answer: D

A G A R T A L A is written in code as

1 4 1 6 8 1 7 1

Therefore A G R A = 1 4 6 1

Q31. Which one of the following is the most comprehensive source

of population data?

(A) National Family Health Surveys (B) National Sample

Surveys

(C) Census (D) Demographic

Health Surveys

Answer: C

Q32. Which one of the following principles is not applicable to

sampling?

 

(A) Sample units must be clearly defined

(B) Sample units must be dependent on each other

(C) Same units of sample should be used throughout the study

(D) Sample units must be chosen in a systematic and objective manner

Answer: B

Q33. If January 1st, 2007 is Monday, what was the day on 1st

January 1995?

(A) Sunday (B) Monday

(C) Friday (D) Saturday

Answer: A

There are 3 leap years in between 1995 and 2007 which are 1996, 2000, 2004.

You have to minus (12 + 3) from Monday.

1 ordinary year = 365 days = (52 weeks + 1 day.)

1 ordinary year has 1 odd day.

1 leap year = 366 days = (52 weeks + 2 days)

1 leap year has 2 odd days.

From 2007 to 1995 There are 12 Yrs.

1996, 2000 and 2004 are leap years Therefore number of odd days = 3 * 2 = 6

Remaining 9 years have 1 odd day each = 9 * 1 = 9

6 + 9 = 15 , 15 divide by 7 = 1 i.e one day previous of Monday

Hence Sunday is Right Answer.

Q34. Insert the missing number in the following series:

4 16 8 64 ? 256

(A) 16 (B) 24

(C) 32 (D) 20

Answer: A

Square root of 16 is 4,

Square root of 64 is 8,

Therefore Square root of 256 is 16.

Q35. If an article is sold for Rs. 178 at a loss of 11%; what would

be its selling price in order to earn a profit of 11% ?

(A) Rs. 222.50 (B) Rs. 267

(C) Rs. 222 (D) Rs. 220

 

Answer: C

Explanation:

Seling Price (SP) = 100 – 11= 89% of Cost price C.P

178 = C.P *89/100

C.P = 100 *178/89=200

Therefore For 11% profit, the S.P will be S.P = 200 * 111/100= 222 Rs

or

Solution: Let the cost price (CP) of an article be C

Since there is a loss of 11%,

Therefore, SP = C – 11C/100 = 89C/100

By the problem, 89C/100 = 178

or, C = 178 × 100/89 = 200

therefore, The cost price (CP) of the article = Rs. 200

He should earn a profit of 11 %

therefore, Sell Price (SP) of the article = C +11C/100

= 200 +11× 200/100

= 222

Q36. WYSIWYG – describes the display of a document on screen

as it will actually print:

(A) What you state is what you get

(B) What you see is what you get

(C) What you save is what you get

(D) What you suggest is what you get

Answer: B

Q37. Which of the following is not a Computer language?

(A) PASCAL (B) UNIX

(C) FORTRAN (D) COBOL

Answer: B

Q38. A key-board has at least:

(A) 91 keys (B) 101 keys

(C) 111 keys (D) 121 keys

Answer: B

 

Q39. An E-mail address is composed of:

(A) two parts (B) three parts

(C) four parts (D) five parts

Answer: A

Q40. Corel Draw is a popular:

(A) Illustration programme (B) Programming language

(C) Text programme (D) None of the above

Answer: A

Q41. Human ear is most sensitive to noise in which of the

following ranges:

(A) 1 – 2 KHz (B) 100 – 500 Hz

(C) 10 – 12 KHz (D) 2 – 5 KHz

Answer: D

Q42. Which one of the following units is used to measure intensity

of noise?

(A) decible (B) Hz

(C) Phon (D) Watts/m2

Answer: A

Q43. If the population growth follows a logistic curve, the

maximum sustainable yield:

(A) is equal to half the carrying capacity.

(B) is equal to the carrying capacity.

(C) depends on growth rates.

(D) depends on the initial population.

Answer: A

Q44. Chemical weathering of rocks is largely dependent upon:

(A) high temperature (B) strong wind action

(C) heavy rainfall (D) glaciation

Answer: A

 

Q45. Structure of earth’s system consists of the following:

Match List-I with List-Il and give the correct answer.

List-I (Zone) List-li (Chemical Character)

(a) Atmosphere (i) Inert gases

(b) Biosphere (ii) Salt, fresh water, snow and ice

(c) Hydrosphere (iii) Organic substances, skeleton

matter

(d) Lithosphere (iv) Light silicates

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (i) (iv)

(B) (i) (iii) (ii) (iv)

(C) (ii) (i) (iii) (iv)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: B

Q46. NAAC is an autonomous institution under the aegis of:

(A) ICSSR (B) CSIR

(C) ATCTE (D) UGC

Answer: D

The National Assessment and Accreditation Council (NAAC) is an

organization that assesses and accredits institutions of higher education in

India. It is an autonomous body funded by University Grants Commission of

Government of India headquartered in Bangalore. NAAC was established in

1994 in response to recommendations of National Policy in Education (1986).

This policy was to “address the issues of deterioration in quality of

education”,.

Q47. National Council for Women’s Education was established in:

(A) 1958 (B) 1976

(C) 1989 (D) 2000

Answer: A

The problems of education of girls and women in the country, acquired a new

significance since the attainment of Independence. The National Committee on

Women’s Education was accordingly set up by the Government in May 1958,

with Shrimati Durgabai Deshmukh as Chairman. The Committee desired ample

 

provision for school mothers, creches, training of women teachers and

employment facilities for adult women.

Q48. Which one of the following is not situated in New Delhi?

(A) Indian Council of Cultural Relations

(B) Indian Council of Scientific Research

(C) National Council of Educational Research and Training

(D) Indian Institute of Advanced Studies

Answer: D

The Indian Institute of Advanced Study (IIAS) is a research institute based in

Shimla, India. It was set up by the Ministry of Education, Government of India

in 1964 and it started functioning from October 20, 1965.

Q49. Autonomy in higher education implies freedom in:

(A) Administration (B) Policy-making

(C) Finance (D) Curriculum development

Answer: B

Autonomy of an institution is the ability to take all decisions regarding

functioning of the institution. For a publicly funded Institution, full autonomy on

finances is clearly not possible. Hence, while most will agree that in decisions

relating to salary etc. government, which gives the funds, will have a say, call

for autonomy almost always implies at least the ability to take all decisions

related to academics.

Q50. Match List-I with List-Il and select the correct answer from

the code given below:

List-I (institutions) List-Il (Locations)

(a) Dr. Hari Singh Gour University (i) Mumbai

(b) S.N.D.T. University (ii) Baroda

(c) M.S. University (iii) Jodhpur

(d) J.N. Vyas University (iv) Sagar

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (i) (ii) (iii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (iii) (i) (ii) (iv)

 

(D) (ii) (iv) (i) (iii)

Answer: A

1) Dr. Hari Singh Gour University, formerly and more popularly known as

Sagar University, is a Central University in the city of Sagar, the state of

Madhya Pradesh or (MP), India. 2) Shreemati Nathibai Damodar Thackersey

Women’s University (SNDT) is a women’s university in the city of Mumbai,

India. The university headquarters are situated at Churchgate in South Mumbai,

while the main campus is in Santacruz?Juhu area of Mumbai. SNDT has three

campuses: two in Mumbai and one in Pune. 3) India’s internationally renowned

The Maharaja Sayajirao University of Baroda (1949) has blossomed from the

Baroda College (1881) which is one of the oldest centres of learning in

western India. 4) Jai Narain Vyas University, also known as University of

Jodhpur, is in Jodhpur city in the Indian state of Rajasthan. Established in 1962

it took over the four colleges of Jodhpur run by the state government.

 

Go to home page of NTA UGC JRF NET Previous Question Papers with Key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *