NTA UGC JRF NET previous year question paper and Key Exam held on December 2007

NTA UGC JRF NET previous year question paper and Key Exam held on December 2007

Q1. Verbal guidance is least effective in the learning of:

(A) Aptitudes (B) Skills

(C) Attitudes (D) Relationship

Answer: B

A skill is learning to carry out a task with pre-determined results often within a

given amount of time, energy, or both. Skills can often be divided into domain

general and domain-specific skills. For example, in the domain of work, some

general skills would include time management, teamwork and leadership, selfmotivation

and others, whereas domain-specific skills would be useful only

for a certain job. Skill usually requires certain environmental stimuli and

situations to assess the level of skill being shown and used.

Q2. Which is the most important aspect of the teacher’s role in

learning?

(A) The development of insight into what constitutes an adequate performance

(B) The development of insight into what constitutes the pitfalls and dangers to

be avoided

(C) The provision of encouragement and moral support

(D) The provision of continuous diagnostic and remedial help

Answer: C

Q3. The most appropriate purpose of learning is:

(A) personal adjustment (B) modification of

behaviour

(C) social and political awareness (D) preparing oneself for

employment

Answer: B

Q4. The students who keep on asking questions in the class

should be:

 

(A) encouraged to find answer independently

(B) advised to meet the teacher after the class

(C) encouraged to continue questioning

(D) advised not to disturb during the lecture

Answer: B

Q5. Maximum participation of students is possible in teaching

through:

(A) discussion method (B) lecture method

(C) audio-visual aids (D) text book method

Answer: A

Discussion methods are a variety of forums for open-ended, collaborative

exchange of ideas among a teacher and students or among students for the

purpose of furthering students thinking, learning, problem solving,

understanding, or literary appreciation. Participants present multiple points of

view, respond to the ideas of others, and reflect on their own ideas in an effort

to build their knowledge, understanding, or interpretation of the matter at hand.

Discussions may occur among members of a dyad, small group, or whole class

and be teacher-led or student-led. They frequently involve discussion of a

written text, though discussion can also focus on a problem, issue, or topic that

has its basis in a “text” in the larger sense of the term

Q6. Generalised conclusion on the basis of a sample is

technically known as:

(A) Data analysis and interpretation

(B) Parameter inference

(C) Statistical inference

(D) All of the above

Answer: C

Q7. The experimental study is based on:

(A) The manipulation of variables (B) Conceptual parameters

(C) Replication of research (D) Survey of literature

Answer: A

Q8. The main characteristic of scientific research is:

 

(A) empirical (B) theoretical

(C) experimental (D) all of the above

Answer: D

Q9. Authenticity of a research finding is its:

(A) Originality (B) Validity

(C) Objectivity (D) All of the above

Answer: C

Q10. Which technique is generally followed when the population is

finite?

(A) Area Sampling Technique (B) Purposive

Sampling Technique

(C) Systematic Sampling Technique (D) None of the above

Answer: C

Read the following passage and answer the questions 11 to 15 :

Gandhi’s overall social and environmental philosophy is based on what human

beings need rather than what they want. His early introduction to the teachings

of Jains, Theosophists, Christian sermons, Ruskin and Tolstoy, and most

significantly the Bhagavad Gita, were to have profound impact on the

development of Gandhi’s holistic thinking on humanity, nature and their

ecological interrelation. His deep concern for the disadvantaged, the poor and

rural population created an ambience for an alternative social thinking that was

at once far-sighted, local and immediate. For Gandhi was acutely aware that

the demands generated by the need to feed and sustain human life, compounded

by the growing industrialization of India, far outstripped the finite resources of

nature. This might nowadays appear naïve or commonplace, but such

pronouncements were as rare as they were heretical a century ago. Gandhi was

also concerned about the destruction, under colonial and modernist designs, of

the existing infrastructures which had more potential for keeping a community

flourishing within ecologically-sensitive traditional patterns of subsistence,

especially in the rural areas, than did the incoming Western alternatives based

on nature-blind technology and the enslavement of human spirit and energies.

Perhaps the moral principle for which Gandhi is best known is that of active

non-violence, derived from the traditional moral restraint of not injuring

 

another being. The most refined expression of this value is in the great epic of

the Mahabharata, (c. 100 BCE to 200 CE), where moral development

proceeds through placing constraints on the liberties, desires and

acquisitiveness endemic to human life. One’s action is judged in terms of

consequences and the impact it is likely to have on another. Jainas had

generalized this principle to include all sentient creatures and biocommunities

alike. Advanced Jaina monks and nuns will sweep their path to avoid harming

insects and even bacteria. Non-injury is a non-negotiable universal

prescription.

Q11. Which one of the following have a profound impact on the

development of Gandhi’s holistic thinking on humanity, nature and

their ecological interrelations ?

(A) Jain teachings (B) Christian sermons

(C) Bhagavad Gita (D) Ruskin and Tolstoy

Answer: C

Q12. Gandhi’s overall social and environmental philosophy is

based on human beings’ :

(A) need (B) desire

(C) wealth (D) welfare

Answer: D

Q13. Gandhiji’s deep concern for the disadvantaged, the poor and

rural population created

an ambience for an alternative:

(A) rural policy (B) social thinking

(C) urban policy (D) economic thinking

Answer: B

Q14. Colonial policy and modernization led to the destruction of:

(A) major industrial infrastructure (B) irrigation infrastructure

(C) urban infrastructure (D) rural infrastructure

Answer: D

Q15. Gandhi’s active non-violence is derived from:

 

(A) Moral restraint of not injuring another being

(B) Having liberties, desires and acquisitiveness

(C) Freedom of action

(D) Nature-blind technology and enslavement of human spirit and energies

Answer: A

Q16. DTH service was started in the year:

(A) 2000 (B) 2002

(C) 2004 (D) 2006

Answer: C

DTH service was launched back in 2004 by launching of Dish TV by Essel

Group’s Zee Entertainment Enterprises. Dish TV is on the same satellite where

DD Direct+ was, DD Direct+ shifted to Insat 4B which is adjacent to NSS-6.

Dish TV was only DTH operator in India to carry the two Turner channels

Turner Classic Movies and Boomerang. Both the channels were removed from

the platform due to unknown reasons in March 2009. In October 2010 Dish tv

added the long awaited Neo Sports and Neo Cricket on its platform

Q17. National Press day is celebrated on:

(A) 16th November (B) 19th November

(C) 21st November (D) 30th November

Answer: A

1) National Press Day –> The 16th of November ? is symbolic of a free and

responsible press in India. 2) International Men’s Day (IMD) is an annual

international event celebrated on 19 November.

Q18. The total number of members in the Press Council of India

are:

(A) 28 (B) 14

(C) 17 (D) 20

Answer: A

The Press Council is headed by a Chairman: usually, a retired judge of the

Supreme Court of India. It consists of a Chairman and 28 other members. Of

the 28 members, 13 represent the working journalists. Of whom 6 are to be

editors of newspapers and remaining 7 are to be working journalists other than

editors. 6 are to be from among persons who own or carry on the business of

 

management of newspapers. One is to be from among the persons who manage

news agencies.

Q19. The right to impart and receive information is guaranteed in

the Constitution of India by Article:

(A) 19 (2) (a) (B) 19 (16)

(C) (19) (2) (D) (19) (1) (a)

Article 19. Protection of certain rights regarding freedom of speech, etc. 1) All

citizens shall have the right a) to freedom of speech and expression; b) to

assemble peaceably and without arms; c) to form associations or unions; d) to

move freely throughout the territory of India; e) to reside and settle in any part

of the territory of India; and g) to practise any profession, or to carry on any

occupation, trade or business. 2) Nothing in sub-clause (a) of clause (1) shall

affect the operation of any existing law, or prevent the State from making any

law, in so far as such law imposes reasonable restrictions on the exercise of

the right conferred by the said sub-clause in the interests of the sovereignty and

integrity of India, the security of the State, friendly relations with foreign

States, public order, decency or morality, or in relation to contempt of court,

defamation or incitement to an offence. 3) Nothing in sub-clause (b) of the said

clause shall affect the operation of any existing law in so far as it imposes, or

prevent the State from making any law imposing, in the interests of the

sovereignty and integrity of India or public order, reasonable restrictions on

the exercise of the right conferred by the said sub-clause. 4) Nothing in subclause

(c) of the said clause shall affect the operation of any existing law in so

far as it imposes, or prevent the State from making any law imposing, in the

interests of the sovereignty and integrity of India or public order or morality,

reasonable restrictions on the exercise of the right conferred by the said subclause.

5) Nothing in sub-clauses (d) and (e) of the said clause shall affect the

operation of any existing law in so far as it imposes, or prevent the State from

making any law imposing, reasonable restrictions on the exercise of any of the

rights conferred by the said sub-clauses either in the interests of the general

public or for the protection of the interests of any Scheduled Tribe. 6) Nothing

in sub-clause (g) of the said clause shall affect the operation of any existing

law in so far as it imposes, or prevent the State from making any law imposing,

in the interests of the general public, reasonable restrictions on the exercise of

the right conferred by the said sub-clause, and, in particular, nothing in the said

 

sub-clause shall affect the operation of any existing law in so far as it relates

to, or prevent the State from making any law relating to,? (i) the professional

or technical qualifications necessary for practising any profession or carrying

on any occupation, trade or business, or ii) the carrying on by the State, or by a

corporation owned or controlled by the State, of any trade, business, industry

or service, whether to the exclusion, complete or partial, of citizens or

otherwise.

Answer: D

Rightly as one of the significant objectives of Indian Constitution as the

preamble describes, is to secure liberty of thought and expressions to the

citizens of India. The Article 19(1)(a) of the constitution . the fundamental right

to speech and expression can never be exercised until and unless the

information regarding public matters is being circulated.

Q20. Use of radio for higher education is based on the presumption

of:

(A) Enriching curriculum based instruction

(B) Replacing teacher in the long run

(C) Everybody having access to a radio set

(D) Other means of instruction getting outdated

Answer: A

Intrapersonal communication made some argue that this definition is too

narrow but to some extent it is also communication since there is an exchange

of message within oneself. Intrapersonal communication is a communicator’s

internal use of language or thought. It can be useful to envision intrapersonal

communication occurring in the mind of the individual in a model which

contains a sender, receiver, and feedback loop.

Q21. Find out the number which should come at the place of

question mark which will complete the following series:

5, 4, 9, 17, 35, ? = 139

(A) 149 (B) 79

(C) 49 (D) 69

Answer: D

4 * 2 = 8 + 1 = 9

9 * 2 = 18 – 1=17

 

17 *2 = 34 + 1 =35

So 35 * 2 = 70 -1 = 69

Hence 4 + 5 + 9 + 17+ 35 + 69 =139 Twice the previous number plus 1 and

twice the previous and minus 1 series

Questions 22 to 24 are based on the following diagram in which there are

three interlocking circles I, S and P, where circle I stands for Indians,

circle S for Scientists and circle P for Politicians. Different regions in the

figure are lettered from a to f

Q22. The region which represents Non-Indian Scientists who are

Politicians:

(A) f (B) d

(C) a (D) c

Answer: A

The figure clearly show the Region f represents Non-Indian Scientists who are

Politicians.

Q23. The region which represents Indians who are neither

Scientists nor Politicians:

(A) g (B) c

(C) f (D) a

Answer: B

The figure clearly show the Region c represents Indian who are neither

 

Scientists nor Politicians.

Q24. The region which represents Politicians who are Indians as

well as Scientists:

(A) b (B) c

(C) a (D) d

Answer: C

The figure clearly show the Region a represents Politicians who are Indians as

well as Scientists:

Q25. Which number is missing in the following series ?

2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, ?

(A) 63 (B) 65

(C) 67 (D) 69

Answer: B

Observe that 2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, ?

There is difference between two number is 3, 5, 7, 9, 11, 13

So next is 50 +15=65

Q26. The function of measurement includes:

(A) Prognosis (B) Diagnosis

(C) Prediction (D) All of the above

Answer: D

Q27. Logical arguments are based on:

(A) Scientific reasoning (B) Customary reasoning

(C) Mathematical reasoning (D) Syllogistic reasoning

Answer: D

Q28. Insert the missing number:

4:17 : : 7:?

(A) 48 (B) 49

(C) 50 (D) 51

Answer: C

Square of 4 is 16 +1 = 17

Therefore Square of 7 is 49 +1 = 50

 

Q29. Choose the odd word:

(A) Nun (B) Knight

(C) Monk (D) Priest

Answer: B

Knight is a man who served his sovereign or lord as a mounted soldier in

armour.

While Nun, Monk, Priest are work for social service. Nun is a member of a

religious community of women, typically one living under vows of poverty,

chastity, and obedience.

A monk is a person who practices religious asceticism, living either alone or

with any number of other monks.

A priest or priestess (feminine) is a person authorized to perform the sacred

rituals of a religion, especially as a mediatory agent between humans and one

or more deities.

Q30. Choose the number which is different from others in the

group:

(A) 49 (B) 63

(C) 77 (D) 81

Answer: B

49, 63 and 77 are divisible by 7.

But 81 is not divisible by 7.

Q31. Probability sampling implies:

(A) Stratified Random Sampling (B) Systematic Random

Sampling

(C) Simple Random Sampling (D) All of the above

Answer: D

Q32. Insert the missing number:

36/62, 39/63, 43/61, 48/64, ?

(A) 51/65 (B) 56/60

(C) 54/60 (D) 33/60

Answer: C

Observer 36/62, 39/63, 43/61, 48/64, ? series

 

Upper part is increase by 3, 4, 5, 6

i.e 36+3= 39, 39+4 = 43, 43+5 = 48, 48 + 6 = 54.

Q33. At what time between 3 and 4 O’clock will the hands of a

watch point in opposite directions?

(A) 40 minutes past three (B) 45 minutes past three

(C) 50 minutes past three (D) 55 minutes past three

Answer: C

Require time of a watch point in opposite directions between 3 and 4 O’clock

will the hands is = 50 minutes past three

Q34. Mary has three children. What is the probability that none of

the three children is a boy?

(A) 1/2 (B) 1/3

(C) 3/4 (D) 1/8

Answer: D

Explanation:

If none of the children are boys, this means that each child must be a girl.

The probability of this happening is ½ x ½ x ½.

The answer is 1/8.

or

1.The probably of a boy are bbb, bbg, bgb, gbb, bgg, gbg, ggb, ggg, which is 8

‘equally likely’ cases, one meets desired criteria, probability of desired

criteria is 1/8 .

  1. Probability that first child is not boy= 1/2

Probability that second child is not boy= 1/2

Probability that third child is not boy= 1/2

Probability that none of the three children is a boy= 1/2 x 1/2 x 1/2 = 1/8

Q35. If the radius of a circle is increased by 50 per cent. Its area is

increased by:

(A) 125 per cent (B) 100 per cent

(C) 75 per cent (D) 50 per cent

Answer: A

Area of circle = pie * Radius *Radius.

Suppose radius is 100

 

Hence Area= 3.14 *100 *100 =31400

Radius increase by 50% i.e 150

Therefore Area = 3.14 *150 *150 =70650

which is 125 % of original

Q36. CD ROM stands for:

(A) Computer Disk Read Only Memory

(B) Compact Disk Read Over Memory

(C) Compact Disk Read Only Memory

(D) Computer Disk Read Over Memory

Answer: C

Q37. The ‘brain’ of a computer which keeps peripherals under its

control is called:

(A) Common Power Unit (B) Common Processing Unit

(C) Central Power Unit (D) Central Processing Unit

Answer: D

Q38. Data can be saved on backing storage medium known as:

(A) Compact Disk Recordable (B) Computer Disk Rewritable

(C) Compact Disk Rewritable (D) Computer

Data Rewritable

Answer: C

Q39. RAM means:

(A) Random Access Memory (B) Rigid Access Memory

(C) Rapid Access Memory (D) Revolving Access Memory

Answer: A

Q40. www represents:

(A) who what and where (B) weird wide web

(C) word wide web (D) world wide web

Answer: D

Q41. Deforestation during the recent decades has led to:

(A) Soil erosion (B) Landslides

 

(C) Loss of bio-diversity (D) All the above

Answer: D

Q42. Which one of the following natural hazards is responsible for

causing highest human disaster?

(A) Earthquakes (B) Volcanic

eruptions

(C) Snow-storms (D) Tsunami

Answer: A

Q43. Which one of the following is appropriate for natural hazard

mitigation?

(A) International AID (B) Timely Warning System

(C) Rehabilitation (D) Community Participation

Answer: D

Q44. Slums in metro-city are the result of:

(A) Rural to urban migration (B) Poverty of the city-scape

(C) Lack of urban infrastructure (D) Urban-governance

Answer: A

Q45. The great Indian Bustard bird is found in:

(A) Thar Desert of India

(B) Coastal regions of India

(C) Temperate Forests in the Himalaya

(D) Tarai zones of the Himalayan Foot

Answer: A

Q46. The first Indian Satellite for serving the educational sector is

known as:

(A) SATEDU (B) INSAT – B

(C) EDUSAT (D) INSAT – C

Answer: C

GSAT-3, also known as EDUSAT, was a communications satellite which was

launched on 20 September 2004 by the Indian Space Research Organisation.

EDUSAT is the first Indian satellite built exclusively to serve the educational

 

sector. It is mainly intended to meet the demand for an interactive satellitebased

distance education system for the country.

Q47. Exclusive educational channel of IGNOU is known as:

(A) Gyan Darshan (B) Cyan Vani

(C) Door Darshan (D) Prasar Bharati

Answer: A

Indian DD Gyandarshan is an educational television channel that relays

programmes from various Doordarshan Kendras in different Languages. The

Educational television channel is organized and administered by NCERT,

IGNOU and the National Institute of Open Schools. Educational TV is one of

the priority areas for Doordarshan. Curriculum based programmes are

produced with active involvement of state educational administrators and

teachers and are telecast from Delhi, Mumbai and Chennai. Satellite based

enrichment programmes for school children are produced by the State Institutes

of Educational Technology (SIET), in Marathi at Pune, Gujarati at Ahmedabad,

Oriya at Bhubaneshwar and Telugu at Hyderabad, which are broadcasted by

all transmitters in the concerned states. Hindi programmes are produced at

SIET at Delhi, Lucknow and Patna, which are relayed by all transmitters in

Uttar Pradesh, Rajasthan, Bihar, Madhya Pradesh, Haryana, Himachal

Pradeshand Delhi.

Q48. The head quarter of Mahatma Gandhi Antarrashtriya Hindi

Vishwavidyalaya is situated in:

(A) Sevagram (B) New Delhi

(C) Wardha (D) Ahmedabad

Answer: C

Mahatma Gandhi Antarrashtriya Hindi Vishwavidyalaya is a Central

University located in Wardha, Maharashtra, India. It came into existence

through an Act of Parliament which received the assent of the President on

January 8, 1997. This is an act to establish and incorporate a teaching

University for the promotion and development of Hindi language and literature,

through teaching and research, with a view to enabling Hindi to achieve

greater functional efficiency and recognition as a major international language

and to provide for matters connected therewith or incidental thereto.

 

Q49. Match List – I with List – II and select the correct answer

using the codes given below:

List-I List-II

(Institutes) (Locations)

(a) Central Institute of English (i) Chitrakoot

and Foreign Languages

(b) Gramodaya Vishwavidyalaya (ii) Hyderabad

(c) Central Institute of Higher Tibetan Studies (iii) New Delhi

(d) IGNOU (iv)

Dharmasala

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (i) (iv) (iii)

(B) (iv) (iii) (ii) (i)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: A

The English and Foreign Languages University is a central university in India.

The main campus is located in Hyderabad, but it also operates campuses at

Lucknow, Shillong, and Malapuram. The Central University for Tibetan

Studies, originally called Central Institute of Higher Tibetan Studies, is a

university institute founded in Sarnath, Varanasi, India in 1967, as an

autonomous organization under Union Ministry of Culture. The Indira Gandhi

National Open University, known as IGNOU, is a distance learning national

university located in IGNOU road, Maidan Garhi, New Delhi, India.

Q50. The aim of vocationalization of education is:

(A) preparing students for a vocation along with knowledge

(B) converting liberal education into vocational education

(C) giving more importance to vocational than general education

(D) making liberal education job-oriented

Answer: A

Vocational education is concerned with the training on vocation. It is related to

productivity. Vocational education prepares individuals for jobs. It has

adequate employment potentialities. It helps in broadening of horizon. It leads

to dignity of labour. It is helpful in the maximum utilisation of the material

 

resources of the country. When vocational educational education is mixed with

general education it is called vocationlisation of education. Vocationalisation

of education is designed to introduce manual skills in general education.

Vocationalisation of education means training in some vocations at the

secondary, Higher Secondary level with general education.

Go to home page of NTA UGC JRF NET Previous Question Papers with Key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *