NTA UGC JRF NET previous year question paper and Key Exam held on December 2004

NTA UGC JRF NET previous year question paper and Key Exam held on December 2004

Q1. Discussion Method can be used when:

(A) The topic is very difficult (B) The topic is easy

(C) The topic is difficult (D) All of the above

Answer: C

There are different types of teaching methods which can be categorized into three broad types.

These are teacher-centered methods, learner-centered methods, content-focused methods and interactive/participative methods.

Instructional Methods Classified Into

The Lecture Method

The Discussion Method

The Programmed Instruction Method

The Study Assignment Method

The Tutorial Method

The Seminar Method

The Demonstration Method

The Demonstration Method

The Buzz Group

Role Plays

Brainstorming

METHOD USES ADVANTAGES DISADVANTAGES

THE

DISCUSSION

METHOD

A method in which

group discussion

  1. To develop

imaginative

solutions to

problems.

  1. To stimulate
  2. Increase students

interest

  1. Increases

students acceptance

and commitments.

  1. Require highly

skilled instructor.

  1. Requires

preparation by

student.

 

techniques are

used to reach

instructional

objectives.

thinking and

interest and to

secure student

participation.

  1. To emphasise

main teaching

points.

  1. To

supplement

lectures,

reading, or

laboratory

exercises.

  1. To determine

how well

student

understands

concepts and

principles.

  1. To prepare

students for

application of

theory of

procedure.

  1. To

summarise,

clarify points or

review.

  1. Utilises student

knowledge and

experience.

  1. Results in more

permanent learning

because of high

degree of student

participation.

  1. Limits content.
  2. Consumes time.
  3. Restricts size of

groups.

Q2. Which of the following is a teaching aid?

(A) Working Model of Wind Mill (B) Tape Recorder

(C) 16mm Film Projector (D) All the above

Answer: D

Teaching aids can be as basic as a blackboard or whiteboard. Audio and

visual equipment, such as DVD players and video projectors, are commonly

used as tools for learning with a very effective output. Students tend to get

more involved when learning if teaching aids are implemented into the

 

curriculum.

The teaching aids used in the teaching can be classified into the following

ways:

  1. Traditional Aids: Blackboard/chalkboard, books, periodicals.
  2. Visual Aids: Objects, picture, map, figure, chart, posters, model, bulletin

board, flannel board, globe, graph or any other type of graphics such as

diagrams, cut-outs, cartoons, etc.

  1. Mechanical Aids:

Audio: Radio, tape recorder, teaching machine.

Visual: Projector, epidiascope, film strips, motion picture, etc.

  1. Audio-Visual: Films, television, video, cassettes, etc. Visual Material

Aids: Use of Chart: The most commonly used types of charts include outline

charts, tabular charts, flow charts and organization charts. Flip charts and

flow charts are also being used.

Q3. The main aim of teaching is:

(A) To develop only reasoning (B) To develop only thinking

(C) Both (A) and (B) (D) To give

information

Answer: C

Q4. The quality of teaching is reflected:

(A) By the attendance of students in the class

(B) By the pass percentage of students

(C) By the quality of questions asked by students

(D) By the duration of silence maintained in the class

Answer: C

Q5. The present annual examination system:

(A) promotes role learning

(B) does not promote good study habits

(C) does not encourage students to be regular in class

(D) All the above

Answer: D

Q6. A college wants to give training in use of Statistical Package

 

for Social Sciences (SPSS) to researchers. For this the college should

organize:

(A) Conference (B) Seminar

(C) Workshop (D) Lecture

Answer: C

Q7. Which of the following is NOT the characteristic of a

research?

(A) Research is systematic (B) Research is not a process

(C) Research is problem oriented (D) Research is not passive

Answer: B

Q8. Which of the following statement is correct?

(A) Discoveries are researches

(B) Researches lead to discovery

(C) Invention and Research are related

(D) None of the above

Answer: B

Q9. Which of the following statement is correct?

(A) In research, objectives can be worded in question form

(B) In research, objectives can be worded in statement form

(C) Objectives are to be stated in Chapter I of the Thesis

(D) All the above

Answer: C

Q10. Match List A with List B and choose the correct answer

from the code given below:

List A List B

(a) Historical Method (i) Past events

(b) Survey Method (ii) Vision

(c) Philosophical Method (iii) Present events

(d) Experimental Method (iv) Exceptional cases

(v) Future action

Code:

(a) (b) (c) (d)

 

(A) (i) (iii) (ii) (v)

(B) (i) (ii) (iv) (v)

(C) (i) (iv) (ii) (v)

(D) (i) (ii) (iii) (iv)

Answer: B

Read the following passage and answer the question numbers 11 to 15.

Each day at the Shantiniketan School starts with the Saraswati Vandana. When

painting competitions are held in the school, images of Hindu gods and

goddesses are most common. Sanskrit is a favourite subject of many a student.

Nothing new about it except that the 1,200 – odd students studying in the Hindu

– run school are Muslims.

In 1983, when Ranchodbhai Kiri started Shantiniketan in the all – Muslim

Juhapura area of Ahmedabad in Gujarat, only 20 percent of the students were

Muslims. But when riots involving the Muslims of Juhapura and the Hindus of

nearby Jivrajpark – Vejalpur affected the locality, Hindus started migrating.

Today, all the students are Muslims and the school is an unparalled example of

harmony. In the 2002, when a section of inflamed Muslims wanted the school

closed, the parents of the students stood like a wall behind it.

Shantiniketan’s principal says, “We never thought of moving the school out of

the area because of the love and affection of the local Muslims. Indeed, they

value the high standard of education which we have set.” Such is the reputation

of the school that some of the local Muslim strongmen accused of involvement

in communal riots are willing to protect the school during the riots.

The parents of Shantiniketan’s students believe that it’s the best school when it

comes to the quality of the teaching. A large number of students have gone for

both graduation and post graduation studies. Significantly, the only Muslim

teacher in the 40 – member teaching staff, Husena Mansuri, teaches Sanskrit. In

fact, she is so happy at the school that she recently declined the principalship

of another Muslim – run school.

Some of the students’ entries in a recent school painting competition mere truly

moving. One drew a picture of Bharat Mata with a mosque and temple, while

another portrayed a boy tying rakhi to his sister. Trully, Shantiniketan is a

 

beacon of hope that, despite the provocations from both communities, Hindus

and Muslims can live side-by-side with mutual respect.

Q11. How the Shantiniketan school starts the day ?

(A) National anthem (B) Prayer

(C) Saraswati Vandana (D) Puja

Answer: C

Q12. Write the subject which is preferred by most of the students.

(A) Hindi (B) English

(C) Sanskrit (D) Gujarati

Answer: C

Q13. Who protects the school during the riot times ?

(A) Local Muslims (B) Hindus

(C) Politicians (D) Christians

Answer: A

Q14. Who is the teacher of Sanskrit?

(A) Ranchodbhai Kiri (B) Manisha Vakil

(C) Husena Mansuri (D) Husena Khatoon

Answer: C

Q15. What is the hope despite the communal riots ?

(A) Hindus and Muslims cannot live side by side

(B) Hindus and Muslims can live side by side

(C) Only Hindus can live

(D) Only Muslims can live

Answer: B

Q16. Match List-I with List-II and choose the correct answer

using the codes given below :

List-I List-II

(Distinguished Ladies) (Area of work)

(A) Jhumpa Lahiri (i) Journalist

(B) Barkha Dutt (ii) Novel Writing

 

(C) Aparna Sen (iii) Film Actress

(D) Smita Patil (iv) Film Director

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (iii) (ii) (i)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (i) (iii) (ii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

Answer: B

Q17. Which of the following pair is not correctly matched ?

(A) Aajtaak – 24 hours news channel

(B) F.M. Stations – Radio

(C) National Geography channel – Television

(D) Vir Sanghvi – India Today

Answer: D

Q18. Which is the oldest soap opera telecasted in India ?

(A) Kahani Ghar Ghar Ki (B) Buniad

(C) Humlog (D) Saas Bhi Kabhi

Bahu Thee

Answer: C

Q19. Which satellite channel uses the adline, “Knowing is

everything” ?

(A) BBC World (B) Star

(C) Sony (D) Zee

Answer: A

Q20. Which is the “First made in India” Kids channel of television

?

(A) Cartoon Network

(B) Walt Disney

(C) United Home Entertainment’s Hungama TV

(D) Nick Jr.

Answer: C

 

Q21. The letters in the first set have certain relationships. On the

basis of the relationship which is the right choice for the second set ?

BF:GK::LP:?

(A) JK (B) QU

(C) VW (D) RQ

Answer: B

Explanation:

B+5=G, F+5=K

Using same relationship,L+5=Q, P+5=U

Q22. If BLOOD is coded as 24113 and BRUST as 20678, then

code for ROBUST is :

(A) 620781 (B) 012678

(C) 678102 (D) 610732

Answer: B

Explanation:

We know, BLOOD is coded as 24113 and BRUST as 20678

From above codes, B=2, L=4, O=1, D=3, R=0, U=6, S=7,T=8

So, ROBUST is coded as 012678

Q23. A bag contains an equal number of one rupee, 50 paise and

25 paise coins. If the total amount in the bag is Rs. 35, how many coins

of each type are there ?

(A) 15 (B) 18

(C) 20 (D) 25

Answer: C

Q24. In the sequence of numbers

2/3, 4/7, X, 11/21, 16/31

The missing number X is:

(A) 8/10 (B) 6/10

(C) 5/10 (D) 7/13

Answer: D

Q25. If A stands for 5 , B for 6, C for 7, D for 8, and so on, what do

 

the following numbers stand for :

22, 25, 8, 22 and 5 ?

(A) PRIYA (B) NEEMA

(C) MEENA (D) RUDRA

Answer: D

Q26. Which of the following statements are always true ?

(a) A wooden table is a table

(b) Now, it is raining or not raining

(c) The sun rises in the East every day

(d) A chicken comes out of a hen’s egg

Choose the correct answer from the codes given below :

Codes:

(A) (a) and (c) (B) (a), (c) and (d)

(C) (a) and (b) (D) (b) and (c)

Answer: B

Q27. Which of the following statements are mutually inconsistent

?

(a) Mostly poets are not egoistic

(b) Mostly poets are humble

(c) Some poets are egoistic

(d) Some poets are not non – egoistic

Choose the correct answer from the codes given below :

Codes :

(A) (a) and (d) (B) (b) and (c)

(C) (a) and (c) (D) (c) and (d)

Answer: A

Q28. Which of the following statements is/are absolutely

impossible ?

(a) A woman giving birth to her own grandchild

(b) A man attending his own funeral

(c) The Sun not rising in the East some day

(d) Cars running without petrol

Choose the correct answer from the codes given below :

 

Codes:

(A) (a) and (b) (B) (c) and (d)

(C) (b) (D) (a)

Answer: A

Q29. Which of the following are incorrect ways of arguing?

(a) If horses are cows, and if cows are sheep, then all horses must be sheep.

(b) If top actors are famous, and Shah Rukh Khan is famous, then Shah Rukh

Khan is a top actor

(c) Lata is the second sister of Raju, hence Raju is the second brother of Lata

(d) A is not equal to B, but B is equal to C, hence A is equal to C.

Choose the correct answer from the codes given below:

Codes :

(A) (a), (b) and (c) (B) (a), (c) and (d)

(C) (b), (c) and (d) (D) (a), (b) and (d)

Answer: B

Q30. Which of the following statements say the same thing?

(a) “I am clever” (said by Rama)

(b) “I am clever” (said by Raju)

(c) “My son is clever” (said by Rama’s father)

(d) “My brother is clever” (said by Rama’s sister)

(e) “My brother is clever” (said by Rama’s only sister)

(f) “My sole enemy is clever” (said by Rama’s only enemy)

Choose the correct answer from the codes given below :

Codes :

(A) (a), (c), (d), (e) and (f) (B) (a) and (b)

(C) (d) and (e) (D) (a) and (f)

Answer: A

Study the following graph and answer the questions from 31 to 33:

 

Q31. In which year was the sale of ‘Pep-up’ the maximum ?

(A) 1990 (B) 1992

(C) 1993 (D) None of the above

Answer: D

Q32. In the case of which soft drink was the average annual sale

maximum during the period 1988 – 1993.

(A) Pep – up only (B) Cool – sip only

(C) Cool – sip and Dew – drop (D) Pep – up and Dew – drop

Answer: A

Q33. What was the approximate percent drop in the sale of Pep –

up in 1990 over its sale in 1989 ?

(A) 5 (B) 12

(C) 14 (D) 20

Answer: C

Q34. The “Report on Currency and Finance” for each of the

financial year in India is published by :

(A) Reserve Bank of India (B) Ministry of Finance

(C) Planning Commission (D) Central Statistical Organization

Answer: A

Q35. The number of students in two classes A and B and the

respective “mean” of the marks obtained by each of the class are

given in the following table :

Class A Class B

 

Number of Students 20 80

Arithmetic Mean 10 20

The combined “mean” of the marks of the two classes will be :

(A) 18 (B) 15

(C) 10 (D) 20

Answer: B

Q36. ICT stands for :

(A) International Communication Technology

(B) Intera Common Terminology

(C) Information and Communication Technology

(D) Inter connected Terminals

Answer: C

Q37. Which of the following statements is NOT correct ?

(A) Computer is capable of processing only digital signal

(B) Computer is capable of analysing both quantitative and qualitative data

(C) Appropriate software is required for processing the data

(D) Computer is capable of processing digital as well as analog signals

Answer: A

Q38. Which of the following is the appropriate definition of

Information Technology?

(A) Information Technology refers to the use of hardware and software for

processing information

(B) Information Technology refers to the use of hardware and software for

distribution of useful information

(C) Information Technology refers to the use of hardware and software for

storage, retrieval, processing and distributing information of many kinds.

(D) Information Technology refers to the use of principles of Physical sciences

and Social sciences for processing of information of many kinds.

Answer: C

Q39. Which of the following statements is correct?

(A) Virus improves the speed of processing information through computer

(B) Internet does not allow the virus to spread

 

(C) Virus is a part of software

(D) Virus is an operating system

Answer: C

Q40. Which of the following is correct statement?

(A) Computers can be used for diagnosing the difficulty of a student in learning

a subject

(B) Psychological testing can be done with the help of computer provided a

software is available

(C) A set of instructions is called a programme

(D) All the above

Answer: D

Q41. Global warming during winter becomes more pronounced at

the :

(A) Equator (B) Poles

(C) Tropic of Cancer (D) Tropic of Capricorn

Answer: D

Q42. In the study of man-environment interaction, the statement

of Miss Semple that “the humans are solely the product of their

environment”, is :

(A) An opinion (B) A prejudice

(C) A fact (D) A widely accepted phenomenon

Answer: C

Q43. In analysis of man-environment relationship Pragmatic

Possibilism implies that :

(A) There is no limit for man to exploit resources of earth

(B) There are limited possibilities to explore earth’s resources

(C) The man has to watch and assess the situation and then go ahead with

resource utilization

(D) The man has to keep in mind only his basic needs while planning to

harness the potential of resourceful earth

Answer: C

 

Q44. Arrange Column II in proper sequence so as to match it with

Column I and choose the correct answer from the codes given below :

Column I Column II

Activity Noise Level

(a) Hearing (i) 30 dB

(b) Whispering (ii) 1 dB

(c) Interference with sleep (iii) 60 dB

(d) Normal talk (iv) 30–50 dB

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (i) (iv) (iii)

(C) (iv) (ii) (iii) (i)

(D) (iii) (i) (ii) (iv)

Answer: B

Q45. The maximum loss of forest lands in India is caused by :

(A) River valley projects (B) Industries

(C) Means of transportation (D) Agriculture

Answer: A

Q46. In which year the University Grants Commission was

established ?

(A) 1948 (B) 1944

(C) 1953 (D) 1960

Answer: C

Q47. Another name of Basic Education or Nai Talim is :

(A) Compulsory Education (B) New Education Policy

(C) Wardha Education Plan (D) Sarva Shikshya Abhiyan

Answer: C

Q48. The idea of ‘Democratic Decentralisation’ in India was

popularised by :

(A) A.D. Gorwala Committee, 1951

(B) Paul H. Appleby Committee, 1953

 

(C) B.R. Mehta Committee, 1957

(D) Ashok Mehta Committee, 1978

Answer: C

Q49. In India, a political party is recognised as a National or

Regional Party by the :

(A) President of India

(B) Election Commission of India

(C) Law ministry in consultation with the Law Commission of India

(D) Union Parliament in consultation with the State Legislatures

Answer: B

Q50. Which of the following factor/s is/are responsible for the

increase of the role of Government in Developing Countries?

(a) Economic Planning (b) Rising expectation of people

(c) Privatisation (d) Emergence of the concept of Welfare

State

Select the most appropriate answer from the codes given below:

Codes :

(A) (a) and (d) (B) (a), (b) and (d)

(C) Only (c) (D) Only (d)

Answer: A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *