NTA UGC JRF NET previous year question paper and Key December 2014

NTA UGC JRF NET previous year question paper and Key December 2014

Q1. CSS stands for

(A) Cascading Style Sheets

(B) Collecting Style Sheets

(C) Comparative Style Sheets

(D) Comprehensive Style Sheets

Answer: A

Q2. MOOC stands for

(A) Media Online Open Course

(B) Massachusetts Open Online Course

(C) Massive Open Online Course

(D) Myrind Open Online Course

Answer: C

Q3. Binary equivalent of decimal number 35 is

(A) 100011 (B) 110001

(C) 110101 (D) 101011

Answer: A

Q4. gif, jpg, bmp, png are used as extensions for files which

store

(A) Audio data (B) Image data

(C) Video data (D) Text data

Answer: B

Q5. Symbols A-F are used in which one of the following?

(A) Binary number system

(B) Decimal number system

(C) Hexadecimal number system

(D) Octal number system

 

Answer: C

Q6. Which one of the following is not a search engine?

(A) Google (B) Chrome

(C) Yahoo (D) Bing

Answer: B

Q7. In terms of total CO2 emissions from a country, identity the

correct sequence:

(A) U.S.A. > China > India > Russia

(B) China > U.S.A. > India > Russia

(C) China > U.S.A. > Russia > India

(D) U.S.A. > China > Russia > India

Answer: B

Q8. Match List – I and List – II and identify the correct code:

  1. World Health Day i. 16th September
  2. World Population Day ii. 1st December
  3. World Ozone Day iii. 11th July
  4. World AIDS Day iv. 7th April

(A) i ii iii iv

(B) iv iii i ii

(C) ii iii iv i

(D) iii iv ii i

Answer: B

Q9. Which of the anthropogenic activity accounts for more than

2/3rd of global water consumption?

(A) Agriculture (B) Hydropower generation

(C) Industry (D) Domestic and Municipal usage

Answer: A

Q10. One of the anthropogenic sources of gaseous pollutants

chlorofluorocarbons (CFCs) in air is

(A) Cement Industry (B) Fertiliser industry

(C) Foam industry (D) Pesticide industry

 

Answer: C

Q11. The maximum number of fake institutions / universities as

identified by the UGC in the year 2014 are in the State / Union

territory of

(A) Bihar (B) Uttar Pradesh

(C) Tamil Nadu (D) Delhi

Answer: B

Q12. Which of the following institutions are empowered to confer

or grant degrees under the UGC Act, 1956?

(A) A university established by an Act of Parliament.

(B) A university established by an Act of Legislature.

(C) A university / institution established by a linguistic minority.

(D) An institution which is a deemed to be university.

Answer: C

Q13. Which of the following are the tools of good governance?

  1. Social Audit
  2. Separation of Powers
  3. Citizen’s Charter
  4. Right to Information

Select the correct answer from the codes given below:

(A) 1, 3 and 4 (B) 2, 3 and 4

(C) 1 and 4 (D) 1, 2, 3, and 4

Answer: D

Q14. The cyclone “Hudhud” hit the coast of which State?

(A) Andhra Pradesh (B) Karnataka

(C) Kerala (D) Gujarat

Answer: A

Q15. Which of the following is not a renewable natural resource?

(A) Clean air (B) Fresh water

(C) Fertile soil (D) Salt

Answer: D

 

Q16. Right to privacy as a Fundamental Right is implied in

(A) Right to Freedom

(B) Right to Life and Personal Liberty

(C) Right to Equality

(D) Right against Exploitation

Answer: B

Q17. Which of the following organizations deals with “capacity

building programe” on Educational Planning?

(A) NCERT (B) UGC

(C) NAAC (D) NUEPA

Answer: D

Q18. Which of the following powers, the President has in relation

to Lok Sabha?

  1. Summoning

2 Adjournment- sine die

  1. Prorogation
  2. Dissolution

Select the correct answer from the codes given below:

(A) 1 and 4 (B) 1, 2 and 3

(C) 1, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4

Answer: C

Q19. The interval between two sessions of parliament must not

exceed

(A) 3 months (B) 6 months

(C) 4 months (D) 100 days

Answer: B

Q20. Maximum participation of students during teaching is possible

through

(A) Lecture method (B) Demonstration method

(C) Inductive method (D) Textbook method

Answer: C

 

Q21. Diagnostic evaluation ascertains

(A) Students performance at the beginning of instructions.

(B) Learning progress and failures during instructions.

(C) Degree of achievements of instructions at the end.

(D) Causes and remedies of persistent learning problems during instructions.

Answer: D

Q22. Instructional aides are used by the teacher to

(A) Glorify the class (B) Attract the students

(C) Clarify the concepts (D) Ensure discipline

Answer: C

Q23. Attitude of the teacher that affects teaching pertains to

(A) Affective domain (B) Cognitive domain

(C) Connative domain (D) Psychomotor domain

Answer: A

Q24. “Education is the manifestation of perfection already in man”

was stated by

(A) M. K. Gandhi (B) R. N. Tagore

(C) Swami Vivekanand (D) Sri Aurobindo

Answer: C

Q25. Which of the following is not a prescribed level of teaching?

(A) Memory (B) Understanding

(C) Reflective (D) Differentiation

Answer: D

Q26. The core elements of dissertation are

(A) Introduction; Data Collection; Data Analysis; Conclusions and

Recommendations

(B) Executive Summary; Literature review; Data gathered; Conclusions;

Bibliography

(C) Research Plan; Research Data; Analysis; References

(D) Introduction; Literature Review; Research Methodology; Results;

 

Discussion and Conclusion

Answer:

Q27. What is a Research Design?

(A) A way of conducting research that is not grounded in theory.

(B) The choice between using qualitative or quantitative methods.

(C) The style in which you present your research findings e.g. a graph.

(D) A framework for every stage of the collection and analysis of data.

Answer: D

Q28. “Sampling Cases” means

(A) Sampling using a sampling frame

(B) Identifying people who are suitable for research

(C) Literally the researcher’s brief case

(D) Sampling of people, newspapers, television programmes etc.

Answer: D

Q29. The frequency distribution of a research data which is

symmetrical in shape similar to a normal distribution but center peak

is much higher, is

(A) Skewed (B) Mesokurtic

(C) Leptokurtic (D) Platykurtic

Answer: C

Q30. When planning to do a social research, it is better to

(A) Approach the topic with an open mind

(B) Do a pilot study before getting stuck into it

(C) Be familiar with literature on the topic

(D) Forget about theory because this is a very practical

Answer: A

Q31. When academicians are called to deliver lecture or

presentations to an audience on certain topics or a set of topics of

educational nature, it is called

(A) Training Program (B) Seminar

(C) Workshop (D) Symposium

 

Answer: B

Q32. Media is known as

(A) First Estate (B) Second Estate

(C) Third Estate (D) Fourth Estate

Answer: D

Q33. The mode of communication that involves a single source

transmitting information to a large number of receivers

simultaneously, is called

(A) Group Communication

(B) Mass Communication

(C) Intrapersonal Communication

(D) Interpersonal Communication

Answer: B

Q34. A smart classroom is a teaching space which has

(i) Smart portion with a touch panel control system.

(ii) PC/Laptop connection and DVD/VCR player.

(iii) Document camera and specialized software

(iv) Projector and screen

Select the correct answer from the codes given below:

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iv) only

(C) (i), (ii) and (iii) only

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: B

Q35. The term “Yellow Journalism” refers to

(A) Sensational news about terrorism and violence

(B) Sensationalism and exaggeration to attract readers / viewers.

(C) Sensational news about arts and culture.

(D) Sensational news prints in yellow paper.

Answer: B

Q36. In the classroom, the teacher sends the message either as

 

words or images. The students are really

(A) Encoders (B) Decoders

(C) Agitators (D) Propagators

Answer: B

Q37. The next term in the series: AB, ED, IH, NM, — is

(A) TS (B) ST

(C) TU (D) SU

Answer: A

Q38. If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then

KNOWLEDGE will be coded as

(A) MQPYLCDFD (B) MPQYLDCFD

(C) PMYQLDFCD (D) YMQPLDDFC

Answer: B

Q39. A is brother of B. B is the brother of C. C is the husband of

  1. E is the father of A. D is related to E as

(A) Daughter (B) Daughter-in-law

(C) Sister-in-law (D) Sister

Answer: B

Q40. Two numbers are in the ration 3:5. If 9 is subtracted from the

numbers, the ratio becomes 12:23. The numbers are

(A) 30, 50 (B) 36, 60

(C) 33, 55 (D) 42, 70

Answer: C

Q41. The mean of the ages of father and his son is 27 years. After

18 years, father will be twice as old as his son. Their present ages are

(A) 42, 12 (B) 40, 14

(C) 30, 24 (D) 36, 18

Answer: A

Q42. Digital Empowerment means

(i) Universal digit literacy

 

(ii) Universal access to all digital resources

(iii) Collaborative digital platform for participative governance.

(iv) Probability of all entitlements for individuals through cloud.

Choose the correct answer from the codes given below:

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iii) only

(C) (i), (ii) and (iii) only

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: D

Q43. The next term in the series: 2, 7, 28, 63, 126, — is

(A) 215 (B) 245

(C) 276 (D) 296

Answer: A

Read the following passage carefully and answer questions 44 to 48 :

The literary distaste for politics, however, seems to be focused not so much on

the largely murky practice of politics in itself as a subject of literary

representation but rather more on how it is often depicted in literature, i.e., on

the very politics of such representation. A political novel often turns out to be

not merely a novel about politics but a novel with a politics of its own, for it

seeks not merely to show us how things are but has fairly definite ideas about

how things should be, and precisely what one should think and do in order to

make things move in that desired direction. In short, it seeks to convert and

enlist the reader to a particular cause or ideology; it often is (in an only too

familiar phrase) not literature but propaganda. This is said to violate the very

spirit of literature which is to broaden our understanding of the world and the

range of our sympathies rather than to narrow them down through partisan

commitment. As John Keats said, ‘We hate poetry that has a palpable design

upon us’.

Another reason why politics does not seem amenable to the highest kind of

literary representation seems to arise from the fact that politics by its very

nature is constituted of ideas and ideologies. If political situations do not lend

themselves to happy literary treatment, political ideas present perhaps an even

greater problem in this regard. Literature, it is argued, is about human

 

experiences rather than about intellectual abstractions; it deals in what is

called the ‘felt reality’ of human flesh and blood, and in sap and savour. (rasa)

rather than in and and lifeless ideas. In an extensive discussion of the matter in

her book Ideas and the Novel, the American novelist Mary McCarthy observed

that ‘ideas are still today felt to be unsightly in the novel’ though that was not

so in ‘former days’, i.e., in the 18th and 19th centuries. Her formulation of the

precise nature of the incompatibility between ideas on the one hand and the

novel on the other betrays perhaps a divided conscience in the matter and a

sense of dilemma shared by many writers and readers : ‘An idea cannot have

loose ends, but a novel, I almost think, needs them. Nevertheless, there is

enough in common for the novelists to feel… the attraction of ideas while

taking up arms against them — most often with weapons of mockery.’

Q44. The constructs of politics by its nature is

(A) Prevalent political situation

(B) Ideas and Ideologies

(C) Political propaganda

(D) Understanding of human nature

Answer: C

Q45. Literature deals with

(A) Human experiences in politics

(B) Intellectual abstractions

(C) Dry and empty ideas

(D) Felt reality of human life

Answer: D

Q46. The observation of the novelist, May McCarthy reveals

(A) Unseen felt ideas of today in the novel

(B) Dichotomy of conscience on political ideas and novels

(C) Compatibility between idea and novel

(D) Endless idea and novels

Answer: B

Q47. According to the passage, a political novel often turns out to

be a

 

(A) Literary distaste for politics

(B) Literary representation of politics

(C) Novels with its own politics

(D) Depiction of murky practice of politics

Answer: C

Q48. A political novel reveals

(A) Reality of the tings

(B) Writer’s perception

(C) Particular ideology of the readers

(D) The spirit of literature

Answer: B

Q49. Warrior is related to sword, carpenter is related to saw,

farmer is related to plough. In the same way, the author is related to

(A) Book (B) Fame

(C) Reader (D) Pen

Answer: D

Q50. Given below is a diagram of three circles A, B and C overlapping

each other? The circle A represents the class of honest

people, the circle B represent the class of sincere people and circle C

represents the class of politicians. p, q, r, s, U, X, Y represent different

regions. Select the code that represents the region indicating the class

of honest politicians who are not sincere.

(A) X (B) q

(C) p (D) s

Answer: D

Q51. “A man ought no more to value himself for being wiser than a

woman if he owes his advantage to a better education, than he ought

to boast of his courage for beating a man when his hands were tied.”

The above passage is an instance of

(A) Deductive argument (B) Hypothetical argument

(C) Analogical argument (D) Factual argument

Answer: C

 

Q52. By which of the following proposition, the proposition “wise

men are hardly afraid of death” is contradicted?

(A) Some wise men are afraid of death.

(B) All wise men are afraid of death.

(C) No wise men is afraid of death.

(D) Some wise men are not afraid of death.

Answer: B

Q53. When in a group of propositions, one proposition is claimed to

follow from the others, that group of propositions is called

(A) An argument (B) A valid argument

(C) An explanation (D) An invalid argument

Answer: A

Q54. Namita and Samita are brilliant and studious. Anita and

karabi are obedient and irregular. Babita andNamita are irregular but

brilliant. Samita and Kabita are regular and obedient. Who among them

is/are brilliant, obedient, regular and studious?

(A) Samita alone (B) Namita and Samita

(C) Kabita alone (D) Anita alone

Answer: A

For a county CO2 emissions (million metric tons) from various sectors are

given in the following table. Answer the questions (55 to 60) base on the

data given

CO2 emissions (million metric tons)

Sector PowerIndustry Commercial Agriculture Domestic

Year

2005 500 200 150 80 100

2006 600 300 200 90 110

2007 650 320 250 100 120

2008 700 400 300 150 150

2009 800 450 320 200 180

 

Q55. By what percentage (%), the total emissions of CO2 have

increased from 2005 to 2009?

(A) ~89.32% (B) ~57.62%

(C) ~40.32% (D) ~113.12%

Answer: A

Q56. What is the average annual growth rate of CO2 emission in

power sector?

(A) ~12.57% (B) ~16.87%

(C) ~30.81% (D) ~50.25%

Answer: A

Q57. What is the percentage contribution of power sector to total

CO2 emission in the year 2008?

(A) ~30.82% (B) ~41.18%

(C) ~51.38% (D) ~60.25%

Answer: B

Q58. In which year, the contribution (%) of industry to total

sectoral CO2 emission was minimum?

(A) 2005 (B) 2006

(C) 2007 (D) 2008

Answer: A

Q59. What is the percentage (%) growth of CO2 emission from

power sector during 2005 to 2009?

(A) 60 (B) 50

(C) 40 (D) 80

Answer: A

Q60. Which sector has recorded maximum growth in CO2 emission

during 2005 to 2009?

(A) Power (B) Industry

(C) Commercial (D) Agriculture

Answer: D

 

Go to home page of NTA UGC JRF NET Previous Question Papers with Key

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *